Rust, ruimte en natuur, dat vind je op Jutland! Met name langs de kust nodigt het dunbevolkte schiereiland uit tot een heerlijke strandvakantie met lange wandelingen in de uitgestrekte duinen en uitgelezen fietstochten. Maar Jutland heeft ook parels van stadjes die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je vakantie in Denemarken. Hier volgt een selectie van 10 mooie Deense steden.

Combineer je vakantie in Jutland met een citytrip naar Aarhus!

Beleef in Aarhus onder andere: het openluchtmuseum Den Gamle By, het prehistorische Moesgaard Museum en het kunstmuseum ARoS, dat internationaal bekend staat. Te voet, op de fiets of met de bus? Aarhus kun je op veel verschillende manieren verkennen. Als je niet met een gids op pad wilt, zijn er genoeg manieren om de stad op eigen houtje te ontdekken. Maak een wandeling door de vele straatjes en steegjes van Aarhus! Of huur een fiets en geniet van de natuur langs het water richting Risskov of door het bos naar het strand van Moesgård!

Skagen – top van Jutland

De meest noordelijke stad Skagen is een uiterst populaire vakantiebestemming voor Denen en buitenlandse bezoekers. In het gezellige centrum van Skagen vind je een keur aan restaurants, speciaalzaken, activiteiten voor het hele gezin en culturele bezienswaardigheden. Er zijn veel mogelijkheden voor excursies en unieke ervaringen in Skagen en Noord-Jutland. Loop naar de punt van Skagens Odde en sta met een voet in twee zeeën tegelijk: Kattegat en Skagerrak. Neem daar de zogenaamde Sandorm, een ’tractorbus’ die je zo ver mogelijk naar de punt brengt.

Skagen heeft een unieke natuur en veel witte zandstranden. Je kunt een wandeling maken naar de Zandkerk en daar het boeiende verhaal over horen evenals de geschiedenis van de eerste mensen die zich op Skagens Odde vestigde.

Wildlife in Hjortdal in Noord – Jutland

Vlak voordat je Slettestrand en Svinkløv Badehotel bereikt, in het uiterste noordwesten van Jutland kom je bij een prachtig dorp, genaamd Hjortdal. Je kunt er gewoon doorheen rijden, maar dat zou een vergissing zijn, want het heeft veel te bieden.

Er zijn bossen en heuvels langs Slette Å en er zijn hier verschillende mountainbike- en wandelroutes. Tot slot is er een juweeltje, Animal Farm Hjortdal. Dit is zowel een dierentuin als een café met uitzicht op zee.

Muziek, theater en kunst in Holstebro

Holstebro is een kleurrijk stadje in West-Jutland. Er zijn veel gezellige straatjes in het centrum met sfeervolle oude gebouwen. Het middelpunt is de charmante voetgangerszone, de op één na oudste van Denemarken. Langs de voetgangerszone vind je een aantal gezellige cafés en delicatessenwinkels, en een grote selectie winkels die rechtstreeks naar het winkelcentrum leiden.

Kunst en cultuur zijn een belangrijk onderdeel van de stad. Prachtige kunstwerken staan op verschillende straathoeken en sieren het straatbeeld. Musikteatret Holstebro is een van de grootste culturele podia. Hier kun je het hele jaar door spannende theatervoorstellingen, musicals en concerten meemaken.

Silkeborg – midden in het hart van Jutland

Midden in Jutland vind je een van de hoogtepunten van Denemarken: Himmelbjerget torent trots 147 meter boven het Deense landschap uit – of in ieder geval boven Søhøjlandet.

Silkeborg ligt onder Himmelbjerget, omgeven door prachtige meren en bossen. De stad Silkeborg is gezellig stadje met een klein centrum en heeft een groot cultureel aanbod. De grootste attractie is echter de natuur rond Silkeborg. Een kanotocht van Silkeborg naar het leuke buurlandje Ry is een klassieke en plezierige tocht.

Je moet Himmelbjerget beklimmen om een goed uitzicht te krijgen over het heuvellandschap van Jutland. Maar maak je geen zorgen: Himmelbjerget kun je te voet, met de fiets of met de auto prima bedwingen. Het prachtige heuvelachtige Søhøjland strekt zich verder uit richting het oosten tot aan Horsens.

Horsens

Horsens ligt ten zuiden van Aarhus en biedt een fantastische mix van cultuur en natuur. De voormalige staatsgevangenis herbergt nu vele attracties. In het gevangenismuseum kun je een rondleiding krijgen met een gevangenbewaarder die alle verhalen kent.

Geniet van de stad terwijl je in de open lucht eten geserveerd krijgt. Wandel langs de voetgangerszone van Horsens en vind een keur aan restaurants en cafés met Deense en internationale gerechten op het menu.

Als je Horsens Marina bezoekt, vind je er activiteiten voor kinderen en volwassenen – van speeltuinen en groenvoorzieningen tot buitenactiviteiten. Al met al is er genoeg te doen.
Wil je vooral actieve fietsvakanties en idyllische wandelingen, dan vind je in het schilderachtige gebied ten zuiden van Mossø een van de hoogste punten van Denemarken – namelijk Yding Skovhøj. De top van Yding Skovhøj is 172 meter hoog.

Als je op vakantie bent in Horsens, mag je een bezoek aan Endelave niet missen. Endelave is een eiland en per veerdienst te bereiken vanuit Horsens. De boottocht is een beleving op zichzelf. Endelave biedt tijdens de zomer- en herfstvakantie veel sportieve activiteiten voor de gasten en bewoners van het eiland.

Ebeltoft

Djursland is de perfecte plek om een vakantie met het gezin door te brengen. Rondom Ebeltoft op het zuidelijke puntje van Djursland vind je veel vakantiehuizen en campings. Ebeltoft zelf is bovendien een charmant stadje om tijdens je vakantieverblijf regelmatig naar toe te gaan.

In Djursland vind je ook een hele reeks attracties voor het hele gezin: Djurs Sommerland in Nimtofte, Ree Safaripark in Ebeltoft, Kattegatcentret in Grenå en Herregårdsmuseet Gl. Estrup in Auning, om er maar een paar te noemen. In de zomer is er bijna niets lekkerder dan een zelfgemaakt wafelijsje bij de haven in het gezellige Ebeltoft.

Koldinghus in Kolding

Kolding is een supergezellige stad met alles wat je hartje begeert. Het is de zesde stad van Denemarken, maar is niettemin een levendige stad. De voetgangersstraat die langs het kanaal slingert, straalt charme uit en de kleine cafés en restaurants in de stad staan bol van gezelligheid.

Dicht bij het centrum van Kolding ligt het koninklijke kasteel Koldinghus, gesticht in de jaren 1200. Het kasteel brandde in 1808 af en lag lange tijd in puin tot de restauratie in gang werd gezet. Koldinghus is een cultureel en historisch relikwie met architectuur van wereldklasse. Het kasteel en het restaurant in de kelder van het kasteel zijn zeker een bezoek waard.

Originele peperkoek in Christiansfeld

In Christiansfeld krijg je een volstrekt unieke ervaring. Christiansfeld werd in 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst omdat het de mooiste en origineelste ‘broederkerkstad’ van Europa is. De Broederschap is een Evangelisch Lutherse Vrije Kerk en maakt deel uit van een wereldwijde broederschap met steden en gemeenten in vele landen.

Langs de gezellige geplaveide straatjes vind je sfeervolle wijnwinkels, bloemenwinkels en natuurlijk het beroemde peperkoekhuis waar je een van de originele peperkoeken kunt kopen die de stad in Denemarken wereldberoemd hebben gemaakt.

Al meer dan een paar honderd jaar bakt en distribueert Christiansfeld peperkoek, die op markten in het hele land wordt verkocht. Christiansfeld is een klein stadje, maar als je hier wat tijd doorbrengt, zul je snel ontdekken wat het stadje allemaal te bieden heeft.

De kathedraal van Ribe

Wist je dat Ribe in het zuidwesten van Jutland de oudste stad van Denemarken is? De historische kathedraal van Ribe is een belangrijke attractie en op zichzelf al een bezoek waard. Een leuke activiteit om deel aan te nemen is een tocht waarbij je heel dicht bij de oude prehistorische overblijfselen komt. Het is ook een prachtige stad om gewoon op je gemakje doorheen te wandelen.

Nu je toch in Ribe bent, mag je de ‘zwarte zon’ in Tøndermarsken niet missen, waar je de duizenden dansende spreeuwen kunt meemaken die in grote zwermen prachtige formaties aan de avondhemel vormen. Je kunt in deze regio ook een zeehonden- of oestersafari naar de Waddenzee maken. Hier kun je gemakkelijk je eigen oesters vangen – vergeet niet goed op te letten op de hoeveelheid algen in de zee.

Bezoek het muziekfestival in Tønder

Ver naar het zuiden, precies op de grens met Duitsland, ligt Tønder. De oudste marktstad van Denemarken is een gezellige mix van Deens en Duits, en tegelijkertijd heel eigen. De stad biedt toegang naar de Waddenzee, de moerassen en Duitsland, dus er zijn volop mogelijkheden voor uitstapjes. Maar je kunt ook genieten van de gezelligheid van de oude stad, de winkelstraat en de oude herenhuizen in het centrum.

In de stad is duidelijk de bijzondere mix van Deens en Duits te voelen, en je kunt de boeiende geschiedenis verkennen in het museum ‘Kulturhistorie Tønder’ en het kunstmuseum.

Tønder staat waarschijnlijk het meest bekend om zijn muziekfestival, waar grote nationale en internationale musici optreden, voornamelijk in de genres volksmuziek en jazz. Een geweldige plek om te zijn als vakantiegevoel voor jou betekent: muziek en bier uit de tap!